Pedai Oy  |  julia@pedai.fi  |  041 505 2188  |  Etusivulle >>

Täydennyskoulutukset opetusalan henkilöstölle

Pedai-opettajien-koulutus4

Vuorovaikutus voimavaraksi

Sosiaaliset ongelmat ja kiihtyvän muutostahdin synnyttämä epävarmuus haastavat yhteiskunnan toimintamalleja. Syrjäytymisen, osattomuuden ja vastakkainasettelun ehkäisemiseksi tarvitaan kipeästi yhteisöllisyyttä: kohtaamisen, läsnäolon ja yhteistyön taitoja. Sosioemotionaaliset taidot ja psyykkisesti turvallinen ympäristö lisäävät hyvinvointia ehkäisten yksilö- että yhteisötason ongelmia. Tutkitusti oppimisympäristön hyvä ilmapiiri vähentää käytös- ja tunneoireita, edistää akateemista suoriutumista sekä johtaa opettajien parempaan pysyvyyteen (Patalay et al, 2020; Thapa et al, 2013).

Järjestämme opettajille prosessikoulutuksia, joissa opitaan tunne- ja vuorovaikutustaidoista tutkimukseen perustuvan tiedon ja sitä elämyksellisesti peilaavan toiminnan kautta. Koulutuksessa tutkitaan keskinäisiä vuorovaikutussuhteita sekä omaa mielensisäistä maailmaa. Huomio kiinnitetään erityisesti hyväksyvään ja arvostavaan kohtaamiseen sekä toisten tukemiseen vastavuoroisesti. Osallistujat saavat käytännöllisiä menetelmiä, joilla vahvistetaan sekä kollegoiden että oppijoiden keskinäistä luottamusta, yhteyden kokemusta sekä avoimuutta muutokselle.

Alla lisätietoa koulutuksista. Ilmoittautumiset kaikkiin koulutuksiin on auki niin kauan kuin paikkoja riittää. 

YHTEISÖLLISEN TOIMINTAKULTTUURIN JOHTAMINEN

VERKKOKOULUTUS

Koulutuksessa osallistujat saavat keinoja rakentaa toimivaa vuorovaikutusta ryhmässä sekä edistää yhteisöllistä oppimista. Keskeisiä teemoja ovat muun muassa psykologinen turvallisuus, empatia- ja tunnetaidot, itsetuntemus ja vuorovaikutus, arvostus- ja palautetaidot sekä luova yhteiskehittäminen. Verkkokoulutuksessa otetaan huomioon verkkopedagogiikka sekä etäyhteyksin toteutettu toiminnallisuus, mutta samalla annetaan ohjausta menetelmien soveltamiseen lähityöskentelyssä.

KOHDERYHMÄ
Kokonaisuus on sopii niin rehtoreille, johtajille ja tiiminvetäjille kuin muillekin opettajille varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa.  Osallistujan tulee olla virka- tai työsuhteessa opetusalalla ja työskennellä tällä hetkellä kyseisessä tehtävässä. Koulutukseen otetaan enintään 24 osallistujaa / koulutus. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

KOULUTUKSEN RAKENNE
Kyseessä on prosessikoulutus, johon ilmoittautuessaan osallistuja sitoutuu osallistumaan sen kaikkiin osa-alueisiin. Koulutus sisältää seuraavat osa-alueet:

  • Lähiopetusta verkossa on kuusi kertaa (à 2h), noin kahden viikon välein
  • Nimetyn sparrausparin kanssa viisi tapaamiskertaa (à noin 1h) verkkokoulutuskertojen välissä
  • Yhteisöllisen toimintakulttuurin johtamisen kokeilut omassa työssä ja raportointi toteutuksista
  • Kokemuspäiväkirjan kirjaamista

HINTA
Opetushallitus rahoittaa hanketta, joten koulutukset ovat maksuttomia osallistujille. Hanke ei kuitenkaan korvaa mahdollisia matkustus-, majoitus- tai sijaiskuluja.

KOULUTTAJA
Kouluttajana toimii Julia Petäjä, koulutukseltaan opettaja ja rehtori (FM).

AIKATAULU
Koulutuksen verkkolähiopetuskerrat toteutetaan iltapäivisin, jolloin osallistujan on mahdollista yhdistää koulutus muun työpäivän oheen. Koulutuksia järjestetään samansisältöisenä kaksi kertaa: yksi syksyllä 2024 ja yksi keväällä 2025. Ethän ilmoittaudu molempiin koulutuksiin, vaan ainoastaan toiseen. Ilmoittautuminen on sitova.

SYKSYN 2024 KOULUTUSKOKONAISUUS

Kaikille yhteiset koulutuskerrat verkossa:
TO 12.9.2024 klo 16-18
TO 26.9.2024 klo 16-18
TO 10.10.2024 klo 16-18
TO 31.10.2024 klo 16-18
TO 14.11.2024 klo 16-18
TO 28.11.2024 klo 16-18

KEVÄÄN 2025 KOULUTUSKOKONAISUUS

Kaikille yhteiset koulutuskerrat verkossa:
TO 30.1.2025 klo 14-16
TO 13.2.2025 klo 14-16
TO 27.2.2025 klo 14-16
TO 13.3.2025 klo 14-16
TO 27.3.2025 klo 14-16
TO 10.4.2025 klo 14-16

OSANA - Menetelmiä itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen opetustyössä

LÄHIKOULUTUS

Koulutuksella luodaan inklusiivista toimintakulttuuria, joka ehkäisee eriarvoistumista, kiusaamista ja syrjäytymistä. Koulutuksilla kehitetään opettajien itsetuntemusta, kykyä tunnistaa osin alitajuisia toimintamalleja sekä tarjotaan käytännöllisiä menetelmiä kasvattaa oppijoiden itsetuntoa, osallisuutta sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Toiminnallisissa menetelmissä tarkastellaan vuorovaikutuksessa syntyviä välittömiä reaktioita omana itsenä mutta myös fiktiivisten simulaatioiden kautta.

Elämyksellinen ja kokemuksellinen oppiminen tuottaa tehokkainta siirtovaikutusta opettajan omaan työhön ja arjen kohtaamisiin. Kaikki opintojaksot käytyään opettajalle on kehittynyt laaja-alaista vuorovaikutusosaamista, joustavuutta toimia epävarmoissa ja muuttuvissa tilanteissa sekä taitoa ratkaista inhimillisesti sosiaalisia ongelmia. Toteutus antaa myös näkökulmia yhteisopettajuuteen ja oman opetustyön vahvistamiseen yhteiskehittämisen keinoin.

KOHDERYHMÄ
Osallistujan tulee olla virka- tai työsuhteessa opettajana varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa tai ammatillisessa koulutuksessa ja työskennellä tällä hetkellä opettajana. Koulutus sopii kaikille opettajille opetettavista aineista riippumatta.

Koulutukseen otetaan enintään 24 osallistujaa / koulutus. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

KOULUTUKSEN RAKENNE
Kyseessä on prosessikoulutus, johon ilmoittautuessaan osallistuja sitoutuu osallistumaan sen kaikkiin osa-alueisiin. Koulutus sisältää lähiopetuspäivien lisäksi oppimiskokonaisuuden suunnittelun ja toteuttamisen sekä verkkotyöskentelyä ja kokemuspäiväkirjan kirjaamista lähiopetuskertojen välissä.

HINTA
Opetushallitus rahoittaa hanketta, joten koulutukset ovat maksuttomia osallistujille. Hanke ei kuitenkaan korvaa mahdollisia matkustus-, majoitus- tai sijaiskuluja.

KOULUTTAJAT
Julia Petäjä (FM) ja Kaisa Kokko-Palmer (KM).

KEVÄÄN 2025 KOULUTUSKOKONAISUUS HELSINGISSÄ

Paikka: Töölön kirjasto, monitoimitila, Topeliuksenkatu 6, Helsinki

Lähikoulutusten ajankohdat:

Pe 7.2.2025 klo 9–15.30
La 8.2.2025 klo 10–16
Pe 7.3.2025 klo 9–15.30
La 8.3.2025 klo 10–16
Pe 4.4.2025 klo 9–15.30 

SYKSYN 2025 KOULUTUSKOKONAISUUS JYVÄSKYLÄSSÄ

Paikka selviää myöhemmin.

Lähikoulutusten ajankohdat:

Pe-la 3.-4.10.2025
Pe-la 24.-25.10.2025
Pe 21.11.2025

Ilmoittautumisajankohta selviää myöhemmin.

Palautetta ”Yhteisöllisen toimintakulttuurin johtaminen”-koulutuksesta syksyltä 2024:

”Sisältö vastasi loistavasti kurssin otsikointia ja herätti paljon ajatuksia sekä ideoita oman työn toteuttamiseen.”
”Julia on kouluttajana inspiroiva, herkkä ja välittävä. Hänen tapa toimia kouluttajana/ ryhmän ohjaajana oli läsnäolevaa ja rohkaisevaa. Ryhmästä tuli syksyn aikana tosi tärkeä.”


Palautetta aiemmista Julia Petäjän ja Kaisa Kokko-Palmerin koulutuksista opettajille
:

“Aivan upea ja uusia ideoita ja näkökulmia tarjoava koulutus, jolle toivoisin mahdollisimman monen osallistuvan.”

“Koulutus on rakennettu hienosti ja asiantuntevasti, jossa monet eri tasot lähestyä asioita ja ilmiöitä toteutuvat. Osallistuvat ja toiminnalliset harjoitteet, oma kokemus ja sen reflektointi, keskustelu sekä asioiden sitominen teoreettiseen viitekehykseen hyödyntäen viimeisimpiä tutkimustietoa toteutuvat kaikki erinomaisesti tässä koulutuksessa. Suosittelen koulutusta ehdottomasti. Koulutus on paras täydennyskoulutus, jonka olen työurani aikana käynyt.”

”Koulutus, joka jätti jäljen. Lisäsi elämäniloa, itseni hyväksymistä ja armollisuutta itseäni ja toisia kohtaan. Huippukurssi!”

”Koulutus on ollut kerta kaikkiaan loistava! Ohjaajat ovat taitavia ja läsnäolevia ja heidän työskentelystä turvallisen ilmapiirin luomiseen sain itselle paljon vinkkejä. Opettajan on tärkeä saada kokea itse, miten ilmapiiri vaikuttaa omaan oppimiseen ja motivaatioon. Lisäksi käytännön harjoitusten kautta saa ihan eri tavalla oivalluksia kuin pelkästä keskustelusta. Jos kaikkiin koulujen työyhteisöihin ja luokkiin saisi näitä oppeja sovellettuna, olisi varmasti innostuneempia opettajia ja hyvinvoivia oppilaita, ja vähemmän kiusaamista. Niin koulutuksen aiheet kuin työskentelytavat olisivat tärkeä osa jokaisen opettajan työkalupakkia.”

Opetushallitus rahoittaa hanketta, joten koulutukset ovat maksuttomia osallistujille.

Pedai Oy  |  julia@pedai.fi  |  041 505 2188  |  Etusivulle >>